Дослідження комплексоутворення в системі Zn (II)—оксіетилідендифосфонова кислота - Трунова, О.К.; Шовкова, Г.В.; Бонь, В.В.; Гудима, А.О. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено комплексоутворення в системі Zn (II)—оксіетилідендифосфонова кислота (співвідношення компонентів 1:1; 1:2) у водних розчинах та у твердому стані методами ЯМР, pH-потенціометрії, ДТА, РСА та ІЧ-спектроскопії. Встановлено, що у розчинах залежно від рН середовища та співвідношення Zn (II) : H5L утворюються по-різному протоновані комплекси загальної формули ZnHnL (1:1) та Zn(HnL)₂ (1:2), де n=1–3. Розраховано константи стійкості комплексів та побудовано діаграми їх розподілу комплексних форм у залежності від рН розчину. Встановлена структура сполуки K₂[Zn(H₃L)₂(H₂O)₂]×7H₂O, яка має цис-конфігурацію координованих лігандів і кристалізується в просторовій групі P2(1)/c. Исследовано комплексообразование в системе Zn (II)—оксиэтилидендифосфоновая кислота (соотношение компонентов 1:1; 1:2) в водных растворах и в твердой фазе методами ЯМР, pH-потенциометрии, ДТА, РСА и ИК-спектроскопии. Установлено, что в растворах в зависимости от рН среды и соотношения Zn (II) : H5L образуются по-разному протонированные комплексы общей формулы ZnHnL (1:1) и Zn(HnL)₂, где n== 1—3. Рассчитаны константы устойчивости комплексов и построены диаграммы их распределения в зависимости от рН раствора. Установлена кристаллическая структура соединения K₂[Zn(H₃L)₂(H₂O)₂]×7H₂O, которая имеет цис-конфигурацию координированных лигандов и кристаллизуется в P2(1)/c пространственной группе. The complexation in system Zn (II)—hydroxyethanediphosphonic acid with a ratio of components 1:1; 1:2 in water solutions and in a solid state is investigated by methods of NMR, pH-potentiometry, DTG, X-ray and IR-spectroscopy . It is established that in solutions depending on рН and ratio Zn (II): H5L set of protonated complexes of general formula ZnHnL (1:1) and Zn(HnL)₂ formed, where n = 1—3. Stability constants of complexes have been calculated and diagrams of complexes distribution depending on рН of solution are presented. The crystal structure of K₂[Zn(H₃L)₂(H₂O)₂]×7H₂O is defined. The compound adopts a cis-configuration of coordinate ligands and crystallizes in P2(1)/c space group.