Ізотермічне окиснення сполук та фаз системи Y—Cu—Ga - Білявина, Н.М.; Тимошенко, М.В.; Тітов, Ю.О.; Марків, В.Я.; Слободяник, М.С. (Украинский химический журнал, 2009)
При температурі 700 °С на повітрі досліджено кінетику ізотермічного окиснення сполук та фаз, які існують у багатій на мідь області концентрацій системи Y—Cu—Ga. Встановлено, що незалежно від кристалічної структури фаз реакції їх окиснення здійснюються на центрах, які з часом активуються згідно з експоненційним законом за моделлю випадкового зародкоутворення. Серед усіх досліджених об’єктів найбільш стійким до корозії виявився галід Cu₉Ga₄. При температуре 700 °С на воздухе исследована кинетика изотермического окисления соединений и фаз, существующих в богатой медью области концентраций системы Y—Cu—Ga. Установлено, что независимо от кристаллической структуры фаз реакции их окисления проходят на центрах, которые активируются во времени по экспоненциальному закону в соответствии с моделью случайного зародышеобразования. Среди всех исследованных объектов наиболее коррозионноустойчивым оказался галлид Cu₉Ga₄. The isothermal kinetics of the Cu-rich compounds and phases oxidations on air at 700 °C were studied. The kinetics curve were plotted and fitted with an exponent functions. As a result it was shown that oxidation process of these compounds could be described within the random nucleation model. Compound Cu₉Ga₄ displayed the most corrosion stability among the other ones.