Математична модель електронної платіжної системи як об’єкта керування - Гришин, О.Г.; Біліловець, О.С. (Управляющие системы и машины, 2009)
Рассмотрена проблематика электронных денег, особенности функционирования и возможности моделирования электронных платежных систем. Основная цель исследования состоит в анализе современных электронных платежных систем, определении характеристик и аспектов их работы, а также построении соответствующей математической модели. На основе потоковой модели функционирования коммерческого банка построена модель электронной платежной системы с учетом фактора неопределенности. В качестве прототипа объекта исследования использован американский небанковский провайдер он-лайн платежей – система e-gold. A range of problems associated with electronic money, features of operation and capabilities of simulation of the electronic payment system are considered. The main goals of this study are: the analysis of the contemporary electronic payment systems, the definition of characteristics and aspects of their operation and the construction of a corresponding mathematical model. A model of electronic payment system, which takes into account the uncertainty, was constructed based on the flow-oriented model of the commercial bank functioning. An American non-bank online payment provider – e-gold system – was taken as a real prototype. Розглянуто проблематику щодо електронних грошей, особливостей функціонування та можливостей моделювання роботи електронних платіжних систем. Основна мета дослідження полягає в аналізі сучасного стану електронних платіжних систем, визначенні характеристик та аспектів їх роботи і створенні відповідної математичної моделі. На основі потокової моделі функціонування комерційного банку розроблено модель електронної платіжної системи з урахуванням фактору невизначеності. За прототип об’єкту дослідження взято американський небанківський провайдер он-лайн платежів – систему e-gold.