Розробка формату передачі даних ділової звітності - Хорозов, О.А. (Управляющие системы и машины, 2010)
Рассмотрено расширение таксономии XBRL на основе финансовой отчетности Украины. Предложена технология формирования структурированных документов с использованием языка XBRL, позволяющего экспортировать данные во внешние информационные системы, не зависимо от программной платформы реципиента. Описана концепция формирования информационного ресурса статистической отчетности хозяйствующих субъектов на базе согласованной системы идентификаторов и классификаторов информационных объектов для автоматизации процесса документооборота. Спроектирована информационная система, которая осуществляет организацию информационного хранилища статистических показателей, загрузку данных, расчет ключевых показателей деятельности и формирование отчетов. A taxonomy extensible Business Reporting Language (XBRL) on the basis of the accounting standard of Ukraine is considered. The technology of forming the structured documents which are using the XBRL language is suggested. The XBRL allows the exporting of the data to the external information systems regardless of a program platform of a recipient. A concept of formation of the information resource of the statistical reporting of managers on the basis of the coordinated system of identificators and classificators of the information objects for the automation of the process of documents circulation is described. The information system is designed which organizes the information depository of statistical indices, the data loading, the calculation of key performance indicators and the reports formation. Розглянуто розширення таксономії XBRL на базі фінансової звітності України. Запропоновано технологію формування структурованих документів з використанням мови XBRL, яка дозволяє експортувати дані у зовнішні інформаційні системи незалежно від програмної платформи реципієнта. Описано концепцію формування інформаційного ресурсу статистичної звітності суб’єктів господарювання на базі узгодженої системи ідентифікаторів та класифікаторів інформаційних об'єктів для автоматизації процесу документообігу. Спроектована інформаційна система здійснює організацію інформаційного сховища статистичних показників, завантаження даних, розрахунок ключових показників діяльності та формування звітів.