Деякі аспекти становлення та розвитку державного управління охороною культурної спадщини на початку ХХ ст. (на основі звіту Секції охорони пам’яток старовини і мистецтва за 1919 -1920 рр.) - Мідько, А. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті здійснена спроба розкрити вплив владних структур та приватної
ініціативи на становлення та розвиток пам’яткоохоронних і музейних інституцій
на Чернігівщині. На прикладі звіту завідуючого Секції охорони пам’яток старовини і
мистецтва В. А. Шугаєвського за 1919-1920 рр. показані принципи функціонування
системи збереження історико-культурних цінностей у період становлення радянської влади. В статье предпринята попытка раскрыть влияние властных структур и частной
инициативы на становление и развитие охраны памятников и музейных учреждений на
Черниговщине. На примере отчета заведующего Секции охраны памятников старины
и искусства В. А. Шугаевського за 1919-1920 гг. показаны принципы функционирования системы сохранения историко-культурных ценностей в период становления советской власти. The article deals with the specifics of the state management of protecting cultural heritage
during the 20’s. XX century. Among topical rubrics the following are singled out: the influence
of imperious structures and private initiative on becoming and development of the Chernihiv
provincial archival commission, as a main center of the archival business in the Chernihiv
province at end of ХІX – beginning of ХХ century; issues of organization and principles of
activity of monument protective and museum institutions; the methods of the authorities’
pressure to hold the study of local lore in the course of the Bolshevik policy are highlighted
by the example of the Chernihiv Committee the monuments protection of art and antiquities.