Механизм действия индуктора устойчивости β-аминобутириловой кислоты у Allium cepa - Поляковский, С.А.; Кравчук, Ж.Н.; Дмитриев, А.П. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Исследован механизм действия β-аминобутириловой кислоты (ВАВА) как индуктора устойчивости к некротрофным грибам Botrytis spp. у трех различных сортов лука (Allium cepa). Показана способность низких концентраций ВАВА индуцировать устойчивость лука к шейковой и серой гнилям. Методом флюоресцентной микроскопии установлено, что обработка чешуй лука ВАВА приводит к праймированию реакции отложения каллозы, которая является основным механическим барьером на пути проникновения патогена. Однако реакции праймирования не выявлено у лука сорта Стерлинг, который не проявлял ВАВА-индуцированной устойчивости к грибам рода Botrytis. Вивчено дію β-амінобутирилової кислоти (ВАВА) як індуктора стійкості до некротрофних грибів Botrytis spp. у трьох різних сортів цибулі (Allium cepa). Показано здатність низьких концентрацій ВАВА індукувати стійкість цибулі до шийкової та сірої гнилей. Методом флуоресцентної мікроскопії встановлено, що обробка лусок цибулі ВАВА призводить до праймування реакції відкладання калози, яка є основним механічним бар’єром на шляху проникаючого патогена. Однак не виявлено реакції праймування у цибулі сорту Стерлінг, яка не проявляла ВАВА-індукованої стійкості до грибів роду Botrytis. The effects of β-aminobutiric acid as an inductor of plant resistance was studied. The influence of BABA pretreatment on A.cepa plants of three different pathogen-resistant varieties was investigated by fluorescence microscopic methods. It was determined that BABA is able to prime the plant callose accumulation.