Cytotoxic effects of pesticide in somatic cells of Vicia faba L. - Pandey, R.M. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
The effects of pesticides (Endosulfan, Dieldrin, Aldrin) on cell division and chromosomal morphology of Vicia faba L. were studied. The results showed that the pesticides are mitodepressive in higher concentrations and mitopromotor in lower concentrations and induced a variety of chromosomal abnormalities such as stickiness, fragments, chromatid separation, disturbed metaphase, C-mitosis, laggards, precocious movement and late separation where lagging chromosomes were predominant. The concentration of 500 ppm or above, for all the pesticides used in the present study showed pronounced toxic effect. In remaining treatments, although the mitotic index was improved but less than that of absolute controls. Вивчали вплив пестицидів (Endosulfan, Dieldrin, Aldrin) на ділення клітин та морфологію хромосом Vicia faba L. Результати свідчать, пестициди у високих концентраціях пригнічують мітози, а в низьких є мітопромоторами та індукують різні хромосомні аномалії, такі як злипання хромосом, фрагменти, розділення хроматид, порушення метафаз, С-мітози, відставання, передчасний рух та пізнє розділення в тих випадках, коли домінують відсталі хромосоми. Для всіх пестицидів, використаних в даній роботі, концентрації понад 500 ppmпроявляли значний токсичний ефект. В інших випадках мітотичний індекс хоч і покращувався, але був меншим, ніж в контрольних експериментах. Изучено влияние пестицидов (Endosulfan, Dieldrin, Aldrin) на деление клеток и морфологию хромосом Vicia faba L. Результаты свидетельствуют, что пестициды в высоких концентрациях подавляют митозы, а в низких являются митопромоторами, и индуцируют разнообразные хромосомные аномалии такие как слипание хромосом, фрагменты, разделение хроматид, нарушения метафаз, С-митозы, отставания, преждевременное движение и позднее разделение в тех случаях, где доминировали отставшие хромосомы. Для всех пестицидов, использованных в настоящей работе, концентрации свыше 500 ppm проявляли значительный токсический эффект. В остальных случаях митотический индекс хоть и улучшался, но был меньшим, чем в контрольных экспериментах.