Мобільні генетичні елементи геному людини: структура, розподіл і функціональна роль - Підпала, О.В.; Яцишина, А.П.; Лукаш, Л.Л. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Наведено дані про мобільні генетичні елементи (МГЕ) людини, на частку яких припадає майже 45 % геному. Поряд із класифікацією та локалізацією МГЕ увагу приділено їх ролі у функціонуванні геному, зокрема участі у рекомбінаційних процесах, регуляції активності генів і в утворенні нових. Представлены данные о мобильных генетических элементах (МГЭ) человека, доля которых составляет около 45 % генома. Кроме классификации и локализации МГЭ, особое внимание уделено их роли в функционировании генома, а именно участии в рекомбинационных процессах, регуляции активности генов и в образовании новых генов. Data concerning human mobile genetic elements which make up 45 % of the genome are reviewed. Much attention is focused on their role in genome functioning, such as recombination, regulation of gene expression and neogenes besides classification and distribution.