Інститут відповідальності в контексті створення соціально-трудових відносин ринкового типу - Фоміна, О.О. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2009)
Теоретичний аналіз показує, що в економіці ринкового типу соціально-трудові відносини мають звільнятися від монопольного визначення державою їх змісту, форм і методів регулювання й розвиватися на основі вільного волевиявлення суб’єктів цих відносин, що спираються на економічні інтереси. Проте формування системи соціально-трудових відносин і їх регулювання лише на принципах волевиявлення роботодавців і найманих працівників — ідеальна модель, яка на практиці практично не зустрічається. Свобода відносин у соціально-трудовій сфері є завжди обмеженою як економічними, національними, соціальними та деякими іншими умовами розвитку виробничих відносин, так і потребою державного регулювання цих відносин в інтересах розвитку суспільства. Теоретический анализ показывает, что в экономике рыночного типа социально трудовые отношения должны освобождаться от монопольного определения государством их содержания, форм и методов регуляции и развиваться на основе свободного волеизъявления субъектов этих отношений, которые опираются на экономические интересы. Однако формирование системы социально трудовых отношений и их регуляции лишь на принципах волеизъявления работодателей и наемных работников — идеальная модель, которая на практике практически не встречается. Свобода отношений в социально трудовой сфере является всегда ограниченной как экономическими, национальными, социальными и некоторыми другими условиями развития производственных отношений, так и потребностью государственной регуляции этих отношений в интересах развития общества. A theoretical analysis shows that in the economy of market type socially labour relations must rid of monopolistic determination, forms and adjusting methods, the state of their maintenance and develop on the basis of free will of subjects of these relations which lean against economic interests. However social forming of the system is labour relations and their adjusting only on principles of will of employers and hired workers is an ideal model which in practice does not meet practically. Freedom of relations in a socially labour sphere is always limited as economic, national, social and some by other terms of development of production relations, so necessity of government control of these relations in behalf of development of society.