Застосування стратегії оптимальності при виборі алгоритмів синтезу моделей у системах багаторівневого соціоекологічного моніторингу - Голуб, С.В.; Колос, П.О. (Математичні машини і системи, 2010)
Стаття присвячена дослідженню ефективності використання стратегії оптимальності при визначенні алгоритму синтезу моделі у порівнянні зі стратегією придатності у процесі функціонування автоматизованої системи багаторівневого соціоекологічного моніторингу. Доведено, що поєднання в метод ідентифікації функціональних залежностей процесів індуктивного синтезу моделей об'єктів довкілля та класифікації вхідних даних з метою вибору кращого моделюючого алгоритму призводить до покращання характеристик якості результуючих моделей при зменшенні часу їх синтезу. Статья посвящена исследованию эффективности использования стратегии оптимальности при определении алгоритма синтеза модели по сравнению со стратегией пригодности в процессе функционирования автоматизированной системы многоуровневого социоэкологического мониторинга. Доказано, что сочетание в метод идентификации функциональных зависимостей процессов индуктивного синтеза моделей объектов окружающей среды и классификации входных данных с целью выбора лучшего моделирующего алгоритма приводит к улучшению характеристик качества результирующих моделей при уменьшении времени их синтеза. The paper is devoted to study of the efficacy of usage of an optimal strategy in determining the synthesis model algorithm compared with the strategy of applicability in the operation of an automated system of multilevel socio-ecological monitoring. It is proved that the introduction to the method of combining the identification of functional relationships of the processes of inductive synthesis of models of the environment objects and the classification of input data in order to select the best simulation algorithm leads to an improvement quality characteristics of the resulting models with decreasing the time of their synthesis