Елементи грошових потоків вугільних шахт: особливості управління ними - Харченко, В.А. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2009)
У статті запропоновано розподіляти елементи грошових потоків на керовані та некеровані за ступенем впливу на процеси надходження та використання коштів і можливістю управління кожним із елементів. Обґрунтовано основні причини впливу випадкових складових на керовані параметри грошових потоків вугільних шахт. Запропонований підхід дозволить підвищити точність планування на всіх рівнях управління, спростити процедури зіставлення фактичних і планових елементів валового грошового потоку, поліпшити ефективність контролю за виконанням планів грошових потоків, підвищити ступінь обгрунтованості прийнятих рішень у господарській діяльності шахт для реалізації основної мети управління грошовими потоками — забезпечення постійної фінансової рівноваги. В статье предложено разделять элементы денежных потоков на управляемые и неуправляемые по степени влияния на процессы поступления и расходования денежных средств и возможности управления каждым из элементов. Обоснованы основные причины влияния случайных составляющих на управляемые параметры денежных потоков угольных шахт. Предложенный подход позволит повысить точность планирования на всех уровнях управления, упростить процедуры сопоставления фактических и плановых элементов валового денежного потока, улучшить эффективность контроля за выполнением планов денежных потоков, повысить степень обоснованности принятых решений в хозяйственной деятельности шахт для реализации основной цели управления денежными потоками — обеспечения постоянного финансового равновесия. In the article it is suggested to divide the elements of money streams into the influences guided and out of control on a degree on the processes of receipt and expense of money facilities and management possibility each of elements. Principal reasons of influence of casual constituents are grounded on the guided parameters of money streams of coal mines. Offered approach will allow to promote planning exactness at all levels of management, to simplify procedures of comparison of actual and planned elements of gross money stream, improve efficiency of control after implementation of plans of money streams, promote the degree of validity of the accepted decisions in economic activity of mines for realization of primary purpose of management money streams — providing of permanent financial equilibrium.