Археометаллография в изучении кузнечного производства Южной Руси - Вознесенская, Г.А. (Археологія і давня історія України, 2010)
Статья подводит итоги многолетних исследований в области техники и технологии южнорусского
кузнечного ремесла. Сравнительный анализ технологических особенностей южнорусской и северорусской кузнечной продукции позволил утверждать наличие региональных особенностей в производственных традициях, которые сложились с появлением технологической инновации, привнесенной на Русь в IX веке выходцами из Скандинавии. У статті підведені підсумки численних досліджень в області техніки і технології ковальського ремесла Південної Русі.
Порівняльний аналіз технологічних особливостей
південноруської та північноруської ковальської продукції дозволяє стверджувати наявність регіональних особливостей у виробничих традиціях, які склалися з появою технологічної інновації, привнесеної
на Русь в IX столітті вихідцями із Скандинавії.
Технологічне дослідження ковальської продукції
південноруських сільських поселень показало, що
принципової різниці в техніці і технології виробництва, яка полягає у використанні зварювальних технологій, в міському і сільському ремеслі не існує. Ці відмінності починають відчуватися лише з середини XII ст., коли міські ремісники переходять до виготовлення інструментів із наварними лезами, забезпечуючи масовий випуск якісної продукції. The paper sums up results of several investigations
in a field of blacksmith’s processing technique
and technology in the South of Old Russ state. Comparative
analysis of technical specific attributes shows
some special characters in blacksmith’s processing on
South and North territories. This tradition became
formed in 9th century with help of Scandinavians. Investigations
of blacksmith’s technology in the South of
Old Russ state uncovered that there is no difference
between urban and rural settlements handicraft. This
difference became important in the middle of 12th cent.
At that period urban craftspeople started to produce
tools with fettled layer on the blades. And as a result
they provided people with quality products.