Літописна «Сівера» і літописні міста Чернігово-Сіверщини - Казаков, А.Л. (Археологія і давня історія України, 2010)
В IX ст. на заселеній сіверянами території Середнього Подесення виникають племінні центри,
що мали характерну міську структуру. В статті
характеризуються найбільш крупні з них — Радичів, Любеч, Новгород-Сіверський, Седнів і Чернігів. В ІХ в. на заселённой северянами территории
Среднего Подесенья возникают племенные центры,
имевшие характерную городскую структуру. В статье характеризуются наиболее крупные из них —
Радичев, Любеч, Новгород-Северский, Седнев и Чернигов. The tribal centers which had a characteristic urban
structure appeared in IX cen. on the territory of Middle
Podesennya inhabited by siveriany. The largest of
them — Radichev, Lyubich, Novgorod-Siverskiy, Sedniv
and Chernihiv are characterized in the article.