Перший Кримський експериментальний обчислювальний Grid-ресурс: створення і перші результати випробувань і експлуатації - Храмов, В.В.; Судаков, О.О.; Кононов, М.В. (Математичні машини і системи, 2011)
У статті представлено специфіку основних проблем застосування комп'ютерного моделювання в гуманітарних і екологічних дослідженнях. Описані переваги використання Grid-кластера для паралельної обробки інформації у вищевказаних галузях. Обґрунтовується вибір стратегії для створення експериментального обчислювального Grid-кластера. Експериментально доводиться, що вибраний підхід з застосуванням кластерних технологій та методів паралельної обробки інформації є ефективним для цих задач. Наведено особливості побудови і перші результати використання обчислювального Grid-кластера на основі запропонованої стратегії. В статье представлена специфика основных проблем применения компьютерного моделирования в гуманитарных и экологических исследованиях. Описаны преимущества использования Grid-кластера для параллельной обработки информации в вышеуказанных отраслях. Обосновывается выбор стратегии для создания экспериментального вычислительного Grid--кластера. Экспериментально доказывается, что предложенный подход с применением кластерных технологий и методов параллельной обработки информации является эффективным для задач данного класса. Приведены особенности построения и первые результаты использования вычислительного Grid-кластера на основе предложенной стратегии. Specifics of main problems of computer modeling in humanitarian and environmental studies is presented. Advantages of using Grid-cluster for parallel information processing in these areas are described. The choice of a strategy for the creation of a pilot computing Grid-cluster is substantiated. The proposed approach using cluster technologies and parallel information processing methods is experimentally proven to be effective for the given class of problems. Peculiarities of construction and first usage results of the computational Grid-cluster based on the proposed strategy are revealed.