Розробка архітектури кросплатформних розподілених систем підтримки прийняття рішень, основаних на математичних моделях - Євдін, Є.О. (Математичні машини і системи, 2011)
Представлено архітектуру системи підтримки прийняття рішень, основаної на математичних моделях. Описані структури даних, що дозволяють уніфікувати обмін даними, стандартизувати процес інтеграції моделей та поєднання їх у ланцюги. Моделі організовані у формі плагинів, які містять усю залежну від них функціональність. Архітектура системи передбачає наявність трьох компонентів, кожен з яких може бути розташований на окремому комп'ютері в мережі: управляючий сервер для забезпечення взаємодії інших компонентів, клієнтська частина з графічним інтерфейсом для збору та візуалізації даних, обчислювач для запуску на виконання математичних моделей та сервери баз даних. Представлена архитектура системы поддержки принятия решений, основанной на математических моделях. Описаны структуры данных, которые позволяют унифицировать обмен данными, стандартизировать процесс интеграции моделей и объединения их в цепочки. Модели организованы в форме плагинов, которые содержат всю зависимую от них функциональность. Архитектура системы предполагает наличие трёх компонентов, каждый из которых может исполняться на отдельном компьютере в сети: управляющий сервер, обеспечивающий взаимодействие остальных компонентов, клиентская часть с графическим интерфейсом для сбора и визуализации данных, вычислитель для запуска математических моделей на исполнение и серверы баз данных. Architecture of a decision support system based on mathematical models is introduced. The paper describes data structures allowing us to unify data communication and standardize the process of integration of models and their combination into chains. Models are organized in the form of plug-ins containing all dependent from them functionality. The system architecture assumes the existence of the three components, each capable of being deployed on a single computer in the network: management server providing the interaction of other components, client-side with graphical user interface for data collection and visualization, and computational engine for execution of mathematical models and database servers.