Насколько формальны формальные методы? - Тарасюк, О.М.; Горбенко, А.В.; Харченко, В.С. (Математичні машини і системи, 2011)
В статье анализируются проблемы, связанные с развитием и внедрением формальных методов при разработке и верификации программного обеспечения и компьютерных систем. Дается классификация инвариантов. Уточняются понятие и процедура синтеза системы инвариантов и ее оптимизации по некоторым критериям. Предлагаются модели жизненного цикла программного обеспечения при использовании формальных методов Event-B и Model Checking. Анализируются их особенности и ограничения. Формулируются направления дальнейших исследований в этой области. У статті аналізуються проблеми, пов'язані з розвитком та застосуванням формальних методів під час створення й верифікації програмного забезпечення та комп'ютерних систем. Дається класифікація інваріантів. Уточнюються поняття й процедура синтезу системи інваріантів та її оптимізація за певними критеріями. Розглянуто моделі життєвого циклу за умов використання формальних методів Event-B та Model Checking, їх особливості та обмеження. Сформульовано напрямки подальших досліджень у цій області. The paper analyses existing problems associated with the development and practical application of formal methods in the design and verification of software and computer systems. The classification of invariants is given in the paper. We specify a concept of the system of invariants and discuss a procedure of its synthesis and optimization. The changes in the software life cycle caused by applying formal methods Event-B and Model Checking are discussed. The directions of further research in this area are also given.