Реконструкция древнейших укреплений Старокиевского городища - Михайлов, К.А. (Археологія і давня історія України, 2010)
Работа посвящена анализу укреплений Старокиевского городища. Используя архивные материалы из раскопок Д.В. Милеева 1908—1915 гг. и короткие сообщения о новых исследованиях рва этого
городища, автор предлагает свою реконструкцию
деревоземляных укреплений. По его мнению, упомянутые укрепления функционировали только на
рубеже IX—X вв., а их конструкция близка ранним
укреплениям Новгородского (Рюрикова) городища. Робота присвячена аналізу укріплень Старокиївського городища. Використовуючи архівні матеріали з розкопок Д.В. Мілєєва 1908—1915 рр. і короткі повідомлення про нові дослідження рову цього
городища, автор пропонує свою реконструкцію дерево-земляних укріплень. На його думку, згадані укріплення функціонували тільки на рубежі IX—X ст., а їх конструкція близька конструкції ранніх укріплень Новгородського (Рюрикового) городища. The paper is devoted to the fortification analysis of Old
Kyiv site of ancient settlement. Author proposes his own
reconstruction of fortifications which were made from wood
and soil. This Reconstruction is based on the ground of artifacts
from D. Mileev’s excavations in 1908—1915 years
and short reports about new investigations of ditch. At the
author’s opinion this constructions were functioned only on
the line of 9th and 10th cent. And it’s close by constructions
of early Novgorod (Riurik) site of ancient settlement.