Овруцька середньовічна пірофілітова індустрія: результати, проблеми та перспективи дослідження - Павленко, С.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті підводяться підсумки дослідження
середньовічної (кінця Х — середини ХІІІ ст.) індустрії пірофілітового сланцю на Словечансько-Овруцькому кряжі. Розглядаються та аналізуються відкриті в результаті робіт Овруцької археологічної експедиції 1996—2009 рр. середньовічні спеціалізовані кар’єри-копальні, виробничі поселення та майстерні. Подано огляд результатів досліджень
колекцій виробничих артефактів: відходів та бракованих залишок виготовлення пряслиць та намистин із пірофілітового сланцю. Сформульовані подальші напрямки досліджень. В статье подводятся итоги исследования средневековой (конца Х — середины ХІІІ вв.) индустрии пирофиллитового сланца на Словечанско-Овручском
кряже. Рассматриваются и анализируются открытые
в результате работ Овручской археологической экспедиции 1996—2009 гг. средневековые специализированные карьеры, производственные поселения и
мастерские. Подан обзор результатов исследований
коллекций производственных артефактов: отходов и
бракованных остатков изготовления пряслиц и бусин из пирофиллитового сланца. Сформулированы
последующие направления исследований.
Анализируются проблемы исследования коллекций пирофиллитовых изделий, которые происходят
из основных городских центров и регионов Давней Руси. The paper sums up results of investigations in a
field of pyrophyllitic industry in the Middle Ages on a
territory of Ovruch-Slovechno mountain-ridge in the
end of 10th — middle of 13th cent. Author analyzes settlements
and open-cast mines that were specialized
in slate industry. These places were excavated during
period of 1996—2009 years. It is also reviewed results
of investigation of industry artifacts collections: waste
and rejects of such products as spindle-whorls and
beads made from pyrophyllite slate. Main directions of
following study were also stated.
Besides, author analyzes problems arising with
studying of pyrophyllite products collections, which
comes from main city centers and regions of Old Russ.