Давньоруські старожитності Чернігівщини в дослідженнях Відділу давньоруської та середньовічної археології ІА НАН України - Ясновська, Л.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
У статті зроблена спроба проаналізувати результати археологічних досліджень, проведених
сектором давньоруської та середньовічної археології ІА НАН України на території Чернігівської
області за останні тридцять років, що дозволяє
віднести цю територію до найбільш вивчених в археологічному відношенні регіонів Північного Лівобережжя. В статье сделана попытка обобщения результатов
археологических экспедиций сектора древнерусской
и средневековой археологии ИА НАН Украины на
территории Черниговской области. Планомерные
раскопки на протяжении последних трех десятилетий летописных городов, дружинных лагерей, курганных некрополей и сельских поселений позволяют рассматривать и решать целый ряд актуальных
проблем истории Киевской Руси на территории Северного Левобережья. An attempt to analyze the results of the archaeological
investigations, carried out by the sector of the Old
Russ and Mediaeval archaeology of the National Academy
of Sciences of Ukraine on the territory of Chernigiv
region during last 30 years is made in the article.
These research works let to call this territory the most
archaeologically investigated region of the Northern
Left bank of the Dniper.