Софийские граффити и дата поставления митрополита Илариона - Толочко, А.П. (Археологія і давня історія України, 2010)
В статье рассматриваются опубликованные
ранее два граффити в Софии киевской, в которых
речь идет о возможных датах поставления митрополита Иллариона. На основании анализа летописных источников, сделанных автором статьи, делается вывод о поставлении митрополитов и
епископов преимущественно по воскресеньям или
примыкающим к нему субботе и понедельнику. У статті розглядаються опубліковані раніше два
графіті з Софії Київської, в яких йдеться про можливі дати постановлення митрополита Іларіона. На
підставі аналізу літописних джерел, зроблених автором статті, робиться висновок про постановлення
митрополитів і єпископів переважно по неділях, або
в дні суміжні до неї (субота та понеділок). Крім того,
підмічена тенденція уникнення для поставлення
періодів посту. На підставі висловлених міркувань
автор ставить під сумнів опубліковану інтерпретацію розглянутих графіті. The paper represents two graffiti from Kyiv Sophia
temple. These subjects of investigation were published
earlier. It narrates about probably dates of metropolitan
Ilarion’s appointment. Author carried out analysis
of narrative sources and made a conclusion about appointment
of metropolitans and bishops on Sundays
mainly, or on Saturdays and Mondays. Besides, author
notices a tendency of avoiding appointments at the
time of the fast keeping. As a result author casts doubt
on interpretation of published earlier graffiti.