Современные особенности развития систем компьютерной алгебры - Клименко, В.П.; Ляхов, А.Л.; Гвоздик, Д.Н. (Математичні машини і системи, 2011)
Представлены обзор и анализ тенденций развития систем компьютерной алгебры за последнее десятилетие. Показано, что основными тенденциями на современном этапе являются дальнейшее развитие СКА как универсальных систем решения прикладных задач численно-аналитическими методами, а также интеллектуализация, направленная на автоматизацию процесса решения сложных задач. Новой тенденцией является интеллектуализация этапа разработки программного обеспечения и превращение СКА в интегрированные среды разработчика для автоматизации процесса решения сложных теоретических и прикладных задач. Дано огляд та аналіз тенденцій розвитку систем комп'ютерної алгебри за останнє десятиріччя. Показано, що основними тенденціями на сучасному етапі є подальший розвиток СКА як універсальних систем розв'язування прикладних задач чисельно-аналітичними методами, а також інтелектуалізація, спрямована на автоматизацію процесу розв'язування складних задач. Новою тенденцією є інтелектуалізація етапу розробки програмного забезпечення і перетворення СКА в інтегровані середовища розробника для автоматизації процесу розв'язування складних теоретичних і прикладних задач. A review and analysis of major trends in the development of computer algebra systems (CAS) for the past decade is given. It is shown that the major trends at present are further development of CAS as a universal system of solving applied problems using numerical-analytical methods as well as intellectualization aimed at problem solving automation. A new trend in the computer algebra systems is intellectualization of software development phase and transformation of CAS into integrated developer's environment--to automate the process of solving complex problems.