Метод синтезу еквівалента невідомого зовнішнього збурення для динамічних об'єктів - Славко, О.Г. (Математичні машини і системи, 2011)
У даній роботі розроблено метод синтезу еквівалента сигналу невідомого зовнішнього збурення для динамічних об'єктів, описаних диференціальними рівняннями першого та другого порядків, що дозволяє здійснювати керування динамічними об'єктами на основі неявної математичної моделі об'єкта керування в умовах малої апріорної інформації про керований процес. Наведено приклади результатів роботи розробленого методу для типових та нетипових видів зовнішнього збурення. В данной работе разработан метод синтеза эквивалента сигнала неизвестного внешнего возмущения для динамических объектов, описанных дифференциальными уравнениями первого и второго порядков, который позволяет управлять динамическими объектами на основе неявной математической модели объекта управления в условиях малой априорной информации о процессе управления. Приведены примеры результатов работы разработанного метода для типичных и нетипичных видов внешнего возмущения. A method of synthesis of unknown external disturbance equivalent for dynamic objects described by first- and second-order differential equations is developed. It allows us to control dynamic objects on the basis of implicit mathematical model of a controlled object under low a priori information about the control process. Examples of results of the proposed method for typical and untypical external disturbances are shown.