Моделювання структури та функціональності технологічних проблем на основі обмежень - Вовк, Р.Б. (Математичні машини і системи, 2011)
Представлено формальне обгрунтування означень технологічної проблеми з ваговими, ймовірнісними, можливісними коефіцієнтами та введеною мірою необхідності, що дозволяє оперувати з характеристиками ступеня задоволення та відношень впорядкування по вагових коефіцієнтах для виділеної множини станів технологічної проблеми з накладеною ієрархією обмежень. Описано процедуру побудови утворення фактичного формулювання технологічної проблеми на множині її потенційно недообмежених або надобмежених підпроблем. Представлено формальное обоснование определений технологической проблемы с весовыми, вероятностными, возможностными коэффициентами и введенной мерой необходимости, что позволяет оперировать с характеристиками степени удовлетворения и отношений упорядочивания по весовым коэффициентам для выделенного множества состояний технологической проблемы с иерархией ограничений. Описана процедура построения фактической формулировки технологической проблемы на множестве ее потенциально недостаточно ограниченных или сверхограниченных подпроблем. Formal substantiation of definitions of a technological problem with weight, probability and possibility coefficients and introduced necessity measure is presented, which allows us to operate with satisfaction degree characteristics and ordering relations on weights for selected technological problem states with imposed constraints hierarchy. A procedure of actual formulation of a technological problem on the set of its potential under-constrained or over-constrained sub-problems is described.