Цифро-аналоговий обчислювальний комплекс (ЦАОК) "Альфа-1"для моделювання систем управління складними динамічними об'єктами - Караченець, Д.В. (Математичні машини і системи, 2011)
Статтю присвячено створенню в 1960 році в Обчислювальному центрі Академії наук України (з 1962 р. - Інститут кібернетики) першого радянського цифро-аналогового обчислювального комплексу (ЦАОК) "Альфа-1". Наведено коротку характеристику АОМ МПТ-9 та ЦОМ ЦЕМ-1, використаних в ЦАОК "Альфа-1", і розробленого блока зв'язку для об'єднання цих машин в гібридний обчислювальний комплекс. Статья посвящена созданию в 1960 году в Вычислительном центре Академии наук Украины (с 1962 г. - Институт кибернетики) первого советского цифро-аналогового вычислительного комплекса (ЦАВК) "Альфа-1". Приведены краткие характеристики АВМ МПТ-9 и ЦВМ ЦЭМ-1, использованных в ЦАВК "Альфа-1", и разработанного устройства для объединения этих машин в гибридный вычислительный комплекс. This article is devoted to creation of the first soviet digital-analog computer complex (DACC) named “Alpha-1” in the Computer Centre (since 1962 – the Institute of cybernetics) of the Ukrainian Academy of Sciences in 1960. There are given short characteristics analogous computer MPT-9 and digital computer DEM-1 we used in DACC “Alpha-1” and the connection device that was constructed to joint these machines in the hybrid computer complex.