Параметры турбулентных процессов в атмосфере, сопровождавших затмения Солнца - Акимов, А.Л.; Акимов, Л.А.; Черногор, Л.Ф. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2007)
Приведены результаты однотипных оптических наблюдений, анализа и сравнения динамики эффектов в приземной атмосфере, сопровождавших четыре частных затмения Солнца вблизи г. Харькова (Украина) 11 августа 1999 г., 31 мая 2003 г., 3 октября 2005 г. и 29 марта 2006 г. Эффекты в утреннее, околополуденное и послеполуденное время заметно отличались. По результатам измерений статистических характеристик уровня дрожания края солнечного диска оценены параметры динамических процессов в приземной атмосфере. Наводяться результати однотипних оптичних спостережень, аналізу та порівняння динаміки ефектів у приземній атмосфері, що супроводжували чотири часткові затемнення Сонця поблизу м. Харкова (Україна) 11 серпня 1999 р., 31 травня 2003 р., 3 жовтня 2005 р. та 29 березня 2006 р. Ефекти у ранковий, колополудневий та післяполудневий час помітно відрізнялися. За результатами вимірювань статистичних характеристик рівня тремтіння краю сонячного диска оцінено параметри динамічних процесів у приземній атмосфері. The similar type optical measurements of the surface atmosphere effects near Kharkiv city (Ukraine) during August 11, 1999, May 31, 2003, October 3, 2005, and March 29, 2006 solar eclipses are analyzed and compared in dynamics. The effects exhibit distinct diurnal variation during the morning, nearmeridian, and post-meridian hours. The variation measured in the statistics of the level of solar limb flickering is employed to estimate dynamic processes in the surface atmosphere.