Граветські пам’ятки басейну р. Велика Вись на Кіровоградщині - Вєтров, Д.О. (Археологія і давня історія України, 2010)
Стаття присвячена історії дослідження граветських пам’яток басейну р. Велика Вись із її притоками, розташованого на прикордонні Шполянского р-ну Черкаської та Новомиргородського р-ну
Кіровоградської областей. Подається детальна характеристика геоморфологічної ситуації в районі
скупчення пам’яток, аналізуються стратиграфічні нашарування та умови залягання культурних решток. Значна частина статті присвячена
аналізу інвентарю, що походить із конкретних
пам’яток. The article is devoted to the history researching
monument of gravet in basin river Big Vys with its
effluents. It is situated on the border Shpola’s region
of Cherkaska’s oblast and Novomyrgorod’s region
Kirvograd’s oblast. Also detailed information is given
about geomorphological situation in the region where
settlement crowded, analyze stratigrafic stratum and
condition of occurrence the culture fragments. Big part
of the article is devoted to analyzing of implements
which derived from concrete settlements.