Житла Х—ХІ ст. на Волинській височині - Прищепа, Б.А. (Археологія і давня історія України, 2010)
Стаття присвячена вивченню житлобудування
на Волинській височині в Х —ХІ ст. На цій території домінують заглиблені житла із каркасно-стовповою чи зрубною конструкцією стін. Два регіони в межиріччя Стиру і Горині, які відрізняються співвідношенням різних типів печей, розглядаються, як можлива контактна зона між бужанами (Західний Буг), древлянами (Случ), уличами (Південний Буг) і хорватами (Верхнє Подністров’я). The article is devoted to analyzing building of dwelling
on the Volyn’s hill. On this territory dominate deeper
dwelling with skeleton and log house constructions.
Two regions between rivers Styr and Goryn, which discern
with correlation different types of stoves. It’s may
be contact zone between such tribes as buzhany, (West
Bug), drevlyany (Sluch), ulychi (Soth Bug) and Croats
(territory of Top Dnister).