Создание блочных моделей систем и процессов с использованием метода группового учета аргументов - Литвинов, В.В.; Задорожний, А.А. (Математичні машини і системи, 2012)
В статье рассматривается индуктивный подход к созданию структурных имитационных моделей. В основе индуктивного подхода лежит метод группового учета аргументов, который позволяет построить функциональную модель на основании данных наблюдений за объектом путем постепенного усложнения исходной модели с использованием операций суммы и произведения. Для построения структурной модели на основании данных наблюдений за объектом предложен модифицированный алгоритм метода группового учета аргументов, а в качестве операций для усложнения модели были предложены операции автоматной алгебры. У роботі розглядається індуктивний підхід до створення структурних імітаційних моделей. В основі індуктивного підходу лежить метод групового урахування аргументів, що дозволяє побудувати функціональну модель на основі даних спостереження за об'єктом шляхом поступового ускладнення початкової моделі з використанням операцій суми і добутку. Для побудови структурної моделі на основі даних спостережень за об'єктом запропонований модифікований алгоритм методу групового урахування аргументів, а як операції для ускладнення моделі були запропоновані операції автоматної алгебри. Inductive approach to the creation of structural simulation models is proposed in the paper. The basis of inductive approach is the group method of data handling, which permits to construct a functional model based on the observations of the object by the gradual complication of the initial model using operations of sum and product. A modified algorithm of the group method of data handling is proposed for the constructing a structural model based on observations of the object as well as the operation of automate algebra is used for a model complicating.