Критерии и параметры статистической неустойчивости - Горбань, И.И. (Математичні машини і системи, 2012)
Расширено понятие статистической неустойчивости процесса (последовательности). Введены определения статистически устойчивого процесса в узком и широком смыслах. Развита методика оценки статистической неустойчивости на ограниченном интервале наблюдения. Предложены дополнительные параметры статистической неустойчивости, характеризующие нарушение устойчивости по отношению к выборочному среднеквадратическому отклонению. Розширено поняття статистичної нестійкості процесу (послідовності). Введено визначення статистично стійкого процесу у вузькому та широкому сенсі. Розвинута методика оцінки статистичної нестійкості на обмеженому інтервалі спостереження. Запропоновано додаткові параметри статистичної нестійкості, що характеризують порушення статистичної стійкості по відношенню до вибіркового середньоквадратичного відхилення. Statistical instability conception of the process (of the sequence) has been extended. Definitions of process's statistical stability in the narrow and wide sense have been introduced. The methodology of statistical instability estimation for limited observation interval has been developed. Additional parameters of statistical instability characterizing the disturbance of statistical stability to standard deviation have been proposed.