Шестая проблема Д. Гильберта: роль и значение физических гипотез - Горбань, И.И. (Математичні машини і системи, 2013)
В настоящее время многие, физические по сути дисциплины, в частности, теория вероятностей и рациональная механика, рассматриваются как абстрактные математические теории. Поэтому шестая проблема Д. Гильберта, касающаяся аксиоматизации разделов физики, остается не решенной до конца. Применительно к разделам физики, для которых построены аксиоматические математические теории, решение проблемы может быть обеспечено введением дополнительных физических гипотез (аксиом адекватности), фиксирующих наличие и особенности основополагающих физических феноменов. Сформулированы требования к физическим гипотезам. У теперішній час велика кількість фізичних по суті дисциплін, зокрема, теорія ймовірностей і раціональна механіка, розглядаються як абстрактні математичні теорії. Тому шоста проблема Д. Гільберта, що стосується аксіоматизації розділів фізики, залишається не вирішеною до кінця. Стосовно розділів фізики, для яких побудовані аксіоматичні математичні теорії, вирішення проблеми може бути забезпечено введенням додаткових фізичних гіпотез (аксіом адекватності), що фіксують наявність і особливості основоположних фізичних феноменів. Сформульовані вимоги до фізичних гіпотез. In present, a lot of disciplines, per se physical ones (the probability theory and the rational mechanics, in particular) are presented as the abstract mathematical theories. Therefore the sixth D. Gilbert's problem connected with axiomatization of physical disciplines has not solved so far. For physical disciplines, for which axiomatic mathematic theories are created the solution of the problem can be provided by the additional physical hypotheses (the adequacy axioms) that fix the presence and the particularities of the base of physical phenomena. Demands for the physical hypotheses are formulated.