Граффити с именами владельцев сосудов из Ольвии (по данным коллекции из раскопок Л.М. Славина) - Русяева, А.С. (Археологія і давня історія України, 2010)
Публикация посвящена рассмотрению граффити
на обломках посуды с собственными полными и сокращенными именами их владельцев из Ольвии. Розглянуто 50 уламків кераміки з графіті, які зберігаються у Наукових фондах ІА НАНУ. Вони належать
до різних років розкопок Л.М. Славіна на ділянках
центральної частини Верхнього міста Ольвії, де знаходились житлові будинки ольвіополiтів 5 — першої
половини 1 ст. до н. е. Здебільшого на денці посудини
ставилось скорочення імені: перші одна—дві, рідше
три букви. Порівняно мало імен, які збереглися повністю або частково. Однак, жодне з графіті з антропонімами не зафіксовано in situ на долівці будь-якого приміщення. Тому лише ймовірно, що у районі на захід від
Зевсового кургану головним чином мешкали Арістон,
Біал, Гекатокл, Каллій, Коннаріон, а на захід від агори — Протагор, Герофан тощо. Порівняно мало теофорних та рідкісних імен. Загалом графіті свідчать про грамотність ольвійських громадян і тривале існування традиції продряпувати власні імена найчастіше на аттичних чорнолакових чашах для пиття класичного та ранньоелліністичного часу. 50 fragments of ceramics with graffiti kept in the Funds
of the Institute of Archaeology of NASU are examined.
They belong to various years of excavations conducted by
L.M. Slavin at the areas of a central part of the Upper city
of Olbia where dwelling houses of Olbians from the 5th to
the first half of the 1st centuries BC were situated.
In most cases on the bottom of a vessel a shortened
name was put: fits one or two, more rarely three letters.
There are comparatively a few names fully or partly preserved.
However, none of graffiti with anthroponyms were
found in situ on the floor of any room. Therefore, only presumably
at the area to the west from Zeus’ Barrow mostly
Aristonos, Bialas, Hekatokles, Kallias, Konnarion lived,
and to the west from agora Protagores, Herophano and
others did. There are comparatively a few theophoric and
rear names. In general, graffiti testify to the harmony
of Olbian citizens and long lasted existence of tradition
to scratch down personal names most often on the Attic
black-glazed drinking cups of the Classical and the Early
Hellenistic periods.