Підвісні теракоти з Ольвії та їх використання в культовій практиці - Шевченко, Т.М. (Археологія і давня історія України, 2010)
Ольвійські теракоти з отворами для підвішування, які зберігаються у Наукових фондах ІА НАНУ, розглядаються в контексті релігійних практик населення античного поліса. З’ясовуються можливі способи їх використання в культах. В статье проанализирована выборка терракот, хранящихся в Научных фондах ИА НАНУ, из раскопок 1940— 1960-х гг., объединенная по формальному признаку — наличию специальных отверстий для подвешивания, сделанных преимущественно по сырой глине. The article analyses a set of terracottas, kept in the scientific funds of the Institute of Archaeology of NASU, from excavations undertaken in 1940—1960-s, selected by formal feature: existence of special hanging holes made predominantly in raw clay.