Расписная керамика каневской группы «Западного Триполья» (по материалам поселения хут. Незаможник) - Овчинников, Э.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
В статье приведены результаты анализа расписной керамики из трипольского поселения хут. Незаможник (каневская локальная группа). У статті проведено аналіз розписної кераміки одного з поселень канівської групи Західного Трипілля.
Особливості керамічного комплексу з хут. Незаможник
розглянуті із максимальним урахуванням ознак — технологічних, морфологічних, стилістичних. Порівняння
характеристик канівської кераміки і володимирівськотомашівських
виробів вказує на їхню відособленість і
цілковиту самобутність першої. Характерною особливістю керамічного комплексу з хут. Незаможник є великий
відсоток сфероконічних посудин, а переважаючими орнаментальними схемами є фестонна, «тангентенкрайсбанд» та традиційна для західнотрипільських колекцій
спрощено-лінійна. Нарешті, технологія виготовлення
канівської кераміки має яскраві ознаки, що виключають її змішування із виробами сусідніх західнотрипільських локальних утворень. Корегування відносної дати на підставі певних статистичних підрахунків змушує
відносити хут. Незаможник до початку етапу С І. Отже,
комплекс знахідок з поселення ілюструє стан канівської групи у момент найбільш стабільного періоду її розвитку (2-а фаза). The article presents the analysis of painted ceramics
of one of the settlements of the Kaniv group of Western
Trypillya. Peculiarities of ceramic series from the Nezamozhnyk
khutir are considered taking into account the
maximum of technological, morphological, and stylistic
features. Comparison of characteristics of Kaniv group ceramics
and items from Volodymyrivka-Tomashivka shows
the individuality and absolute originality of the former.
A high percentage of round-conic vessels is a peculiarity
of ceramic series from Nezamozhnyk khutir; the prevailing
ornamental schemes are the pinked, «Tangentenkreisband
» and simplified liner, traditional for Western
Trypillya series. Finally, the technology of production of
the Kaniv group ceramics has its outstanding features
which make it impossible to be taken for items of neighbouring
Western Trypillya local groups. Correction of relative
date based on certain statistical calculations makes
the author to refer Nezamozhnyk khutir to the beginning
of CI stage. Consequently, finds from the settlement illustrate
the state of the Kaniv group at the moment of the
most stable period of its development (2-a phase).