Сосуд со знаками из раскопок Молочанской экспедиции - Денисова, А.А.; Видейко, М.Ю. (Археологія і давня історія України, 2010)
В начале 50-х годов ХХ века Молочанская экспедиция
Института археологии АН УССР под руководством
А.И. Тереножкина проводила новостроечные исследования на территории Запорожской области. Были раскопаны курганы с погребениями различных периодов, в том числе, эпохи бронзы. Коллекция из раскопок хранится в Научных фондах Института археологии НАН Украины (№ 208). Хотя с того времени прошло уже
около 60 лет, далеко еще не все материалы раскопок
опубликованы. В то же время даже отдельные находки
могут представлять значительный научный интерес.
Среди них — сосуд небольших размеров, на который с
помощью оттисков шнура и прочерченных линий был
нанесен ряд изображений, которые могут быть рассмотрены не в качестве декора, а особых знаков. На початку 50-х років ХХ ст. Молочанська експедиція
Інституту археології АН УРСР під керівництвом О.І. Тереножкіна дослідила кургани на території Запорізької
області. Колекція зберігається у Наукових фондах Інституту археології НАНУ (№ 208). За минулі роки далеко
не усі матеріали розкопок були опубліковані. Водночас,
навіть окремі знахідки можуть являти собою значний
науковий інтерес. Серед них — посудина невеликих
розмірів, на якій за допомогою відбитків шнура та прокреслених ліній нанесено ряд зображень, які можуть бути
розглянуті не як декор, а як особливі знаки. Враховуючи
географічне положення, а також діапазон культурних
зв’язків давнього населення цього регіону у ІІІ тис. до
н. е., можна припустити його знайомство не лише з європейською спадщиною у галузі піктографічної писемності, але й з досягненнями давніх цивілізацій Сходу,
які на той час розвинули власні системи писемності. At the beginning of 50 the Molochanska expedition of
the Institute of Archeology of the Academy of Sciences of
Ukraine led by O.I. Terenozhkin studied the burial mounds
in the Zaporizhya region. The collection is stored in the Scientific
Fund of the Institute of Archeology NASU (№ 208).
For last sixty years not all materials from this excavations
were published. However, even some findings may represent
a considerable scientific interest. Among them — the small
vessel, decorated by imprints of a cord and lines, created a
series of images that can be considered not as a simple decoration,
but as some special signs. Taking into consideration
the location, as well as a range of cultural connections of the
ancient population of this region in the third Millennium BC,
we can assume his familiarity not only with European heritage
in the field of pictographic writing, but the achievements
of the ancient civilizations of the East, which at that time
developed their own systems of writing.