Некоторые особенности архитектуры дворцового комплекса городища Кулан - Нуржанов, А.А. (Археологія і давня історія України, 2011)
Статья посвящена возникновению и характеристике дворцового комплекса городища Кулан
VІІ—ХІІІ вв. — одного из городов средневекового
Казахстан, который отнесен к типу городищ с длинными стенами. В топографии сочеталось ремесленно-торговое ядро и сельскохозяйственная округа, располагавшаяся в предместье и окружена стенами. Таким чином, архітектурно-будівельні особливості міст раннього середньовіччя в Семиріччі не
виходять за рамки середньоазіатської архітектури і
будівельних традицій, що йдуть із глибини століть.
При порівнянні стін ранньосередньовічних міст Семиріччя з укріпленнями міст Середньої Азії і Південного Казахстану виявляється їх близькість і однотипність як в обладнанні, так і в будівельній техніці.
Проте помітні зміни у форматі цегли і вдосконалення будівельної техніки; наявність посилення фортифікаційної захисту поселень та замків хліборобів, пов’язаних з епохою суспільства, що почало феодалізуватися, в місцях традиційних кочовищ. Thus, architecturally — building features of cities
of the early Middle Ages in Semireche aren’t beyond
the Central Asian architecture and the building traditions
going from time immemorial. At comparison
of walls early medieval the cities of Semirechja with
strengthenings of cities of Central Asia and Southern
Kazakhstan their affinity and uniformity, as in the device,
and the building technics is found out. However
changes in a format of bricks and perfection to the
building technics are appreciable; strengthening fortification
protection of settlements and locks farmers,
connected with an epoch feudalizing societies in places
traditional nomads is available.