Деякі проблеми археологічного вивчення середньовічного міського ремесла (за матеріалами Білгорода на Дністрі) - Богуславский, Г.С. (Археологія і давня історія України, 2011)
У роботі зроблена спроба охарактеризувати маловідому за писемними та археологічними джерелами ремісничу складову в історії середньовічного Білгорода-Дністровського (Акджа Кермена, Аспрокастро).Особливу увагу приділено рибальству, домобудуванню, керамічному виробництву, склоробній та монетній справі. Зроблене припущення про
існування на даній пам’ятці професійних організацій ремісників. Статья посвящена проблемам изучения ремесленного производства в средневековом городе в
низовьях Днестра — Белгороде (Акджа Кермане,
Аспрокастро) золотоордынского и молдавского периодов (конец ХІІІ — конец ХV вв.). Рассмотрены проблемы источниковой базы исследования средневекового ремесла, в первую очередь, археологические
материалы из старых и новейших раскопок Белгород-Тирского городища. Сделаны некоторые выводы
о характере городского ремесла в Акджа Кермане /
Аспрокастро изучаемого периода. Особо отмечены
трудности подобного исследования, вызванные недостатком доступных нам письменных источников и
ограниченностью археологической части источниковой базы. The paper considers the problems of researching
the city crafts in the medieval urban center on the Low
Dniester — Bilgorod (Aqcha Kerman, Asprocastro) of
the Golden Horde and Moldavian periods (late XIII —
late XV cent.). It deals with the problems of the sources
of the study in the sphere of the medieval crafts, especially
the archaeological materials from the old and
latest excavations on Bilgorod-Tyras hillfort. The paper
contains some conclusions about the character of
the city crafts in the medieval Aqcha Kerman / Asprocastro.
Also noticed some troubles of such researches,
which is based on the lack of their narrative and the
shortage of their archaeological base.