Оружие в кладах эпохи бронзы - Иванова, С.В. (Археологія і давня історія України, 2011)
Металлические серпы являются одной из основных категорий находок в кладах среднего и позднего бронзового века Юго-Восточной Европы. Традиционно их относят к сельскохозяйственным орудиям. Рассмотрение серпов с позиций семиотики, на фоне этнографических параллелей, позволяет предположить использование части из них в качестве боевого оружия. Металеві серпи є однією з основних категорій знахідок у скарбах середнього і пізнього бронзового віку Південно-Східної Європи. Традиційно їх відносять до сільськогосподарських знарядь. Розгляд серпів з позицій семіотики, на тлі етнографічних паралелей, дозволяє припустити використання певної їх частини як бойової зброї. In this article author analyzes the semantics and functionality of metal sickles from the Bronze Age hoards. The context of artifacts of this hoards and the ethnographic parallels findings allow to consider these products not tools, but weapons.