Наземные дерево-глиняные постройки черняховской культуры - Магомедов, Б.В. (Археологія і давня історія України, 2011)
Статья дает краткую характеристику наземных дерево-глинобитных построек черняховской культуры (однокамерних и двухкамерных), особенностям их несущих опор (двухнефной и трехнефной конструкции), строению стен (из плетня, бревен, дерна) и крыши (камыш, нередко обмазанный глиной), их размерам. С исчезновением черняховской культуры традиция наземного домостроительства прерывается. Більшість черняхівського населення мешкало в наземних будинках. Серед них більшість складають будівлі з площею від 10 до 50 м². Знайдені також залишки «довгих будинків» площею до 160 м². Будинки великої площі мають двонефну та тринефну конструкцію. Стіни часто робилися з обмащеного глиною плетня, могли вживатися блоки з дерну або вертикальний ряд стовпів. Для покриття даху застосовували комиш, який нерідко обмащували шаром глини. Іноді сліди стовпів на місці будівель відсутні. В таких випадках можна припустити, що стовпи були встановлені на горизонтальних колодах. У етнографії відомий тип глинобитних (валькових) жител без вертикальних стовпів, але на черняхівських поселеннях їхні сліди нам не відомі. Із зникненням черняхівської культури традиція наземного домобудівництва на її території переривається. The most of the Chernyakhov population lived in the surface houses. Most of the houses were from 10 to 50 square meters. There wer also found the rests of «the long houses» with up to 160 square meters. The houses with big living space had two-nave or threenave structure. The walls were ottem made from the wattle coated with daub. Sometimes they were made from blocks of sod or from vertical rows of logs. The roof was covered with the reed which was often covered by the layer of clay. Sometimes the track of posts can not be found. In such cases it might be assumed that the posts were installed on the horisontal wooden blocks. In the ethnography the type of the wattle and daub houses without vertical posts is well known, but on the Chernyakhov settlements such houses were not traced. After disappearance of the Chernyakhov culture on this territory the tradition of the surface housebuilding came to the end.