К реконструкции черняховского убора и костюма - Гопкало, О.В. (Археологія і давня історія України, 2011)
В статье на основе погребений, пол и возраст которых определялись антропологами, предлагается
реконструкция черняховских убора и костюма. Для чоловіків типовою була модель вбрання з
пряжкою, для жінок — з двома фібулами, вбрання з
однією застібкою було універсальним. Чоловіки частіше носили одяг, що не потребував застібок. Скоріш за
все, це були вузькі штани на шкіряному поясі і нерозпашний плечовий одяг. Третина чоловіків захоронена в верхньому одязі — плащі, що застібувався на плечі фібулою, можливо, вибір одягу визначався часом похорону. Прикраси чоловіків — металеві (срібні
або бронзові) пласкі прямокутні та підвіски з монет, а
також в вигляді мініатюрних відерець.
У жінок переважав одяг, який застібався на плечах
двома фібулами на зразок римської столи, плащ, накидка або, можливо, те й інше, надягнуте разом. Крім
того, жінки носили верхній одяг — плащ, з’єднаний однією застібкою Специфічні жіночі прикраси — підвіски зі скла у вигляді кігтя (ікла), кошико-, розеткоподібні, трикутні металеві, амулети з мушлів молюсків
Cypraea та Bolinus brandaris, рогові пірамідальні, а
також із зубів тварин. Так само, як і чоловіки, жінки носили в намистах металеві «відерця». Model with a buckle was the most typical for men,
while model with two fibulae — for women; dress with
a single fibula was equally typical for both sexes. Men
used to wear clothes without fibulae, most likely, narrow
fitted trousers with a leather belt and non-pivoted shoulders
cloth. One third of males were buried in overcoat,
usually a coat that buttoned up on the shoulder, which
probably was due to the funeral time. Male adornments
were made of metal, silver or bronze and shaped as flat
rectangles, coin pendants and mini-buckets.
Clothes for women were usually buttoned with two
fibulae on the shoulders and were similar to Roman stola,
coal, and cloak or, possibly, a mixture of all put on at once.
Women also wore overcoats clenched with one clasp. Specifically
female adornments were the following: pendants
made of one-colour glass in a shape of a claw (fang), basket-
shaped, rosette-shaped, triangle metal pendants,
amulets made of Cypraea and Bolinus brandaris mollusk
shells, pyramidal horn and those made of animal teeth.