Ліпна кераміка північно-західної традиції черняхівських пам’яток межиріччя Дніпра та Псла - Милашевський, О.С. (Археологія і давня історія України, 2011)
Статтю присвячено комплексам ліпної кераміки північно-західної традиції регіону Дніпро-Псьольського межирічч. На основі типології
Р. Волонгевича розглянуто матеріали поселень
Дмитрівка ІІІ, Барбара І і могильника Компанійці. Під час дослідження проаналізовано 92 посудини
(цілі і фрагментовані). В регіоні просліджено низку
особливостей керамічного комплексу — присутність скіфо-сарматського, слов’янського і германського елементів, де переважають горщики групи ІА і миски групи Х. В германському компоненті виділяється пшеворська складова. Статья посвящена комплексам лепной керамики
северо-западной традиции региона Днепро-Псельского междуречья. Рассматриваются материалы
поселений Дмитровка ІІІ, Барбара І и могильника
Компанийцы на основе типологии Р. Волонгевича. В работе проанализировано 92 сосуда (целые и
фрагментированные). В регионе прослеживается
ряд особенностей керамического комплекса — присутствие скифо-сарматского, славянского и германского элементов, где преобладают горшки группы ІА и миски группы Х. В германском компоненте выделяется пшеворская составляющая. This article deals with complexes of hand-made pottery
of north-west tradion of Dneprp-Psel interfluve.
Collections from settlements Dmitrovka IIII, Barbara I
and cemetery Kompaniytsi are analyzed in work. The
most often used form are pots of type IA and bowls of
group X (by R. Wolagiewicz). Przeworsk’s influence to
complexes of the same states are very appreciable.