Новый подход к проблеме Гильберта-Поллака - Асельдеров, З.М.; Донец, А.Г.; Фролова, Л.З. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2004)
Предлагается новый подход к обоснованию справедливости гипотезы Гильберта-Поллака, которая высказанаоб оценке отношения длины дерева Штейнера к длине минимального остовного дерева на множестве точек плоскости. При введении подходящих параметров задача сводится к задаче нелинейного программирования. Пропонується новий підхід до обгрунтування справедливості гіпотези Гільберта-Поллака, яка висловлена про оцінку відношення довжини мінімального дерева Штейнера до довжини мінімального остовного дерева на множині точок площини. Шляхом введення підходящих параметрів задача зводиться до задачі нелінійного програмування. New approach to justification of Hilbert-Pollak hypothesis concerning the estimate of ratio of minimum Steiner tree length to the minimal skeleton tree length for a set of points on the plane. The problem is reduced to a problem of nonlinear programming by introducing proper new parameters.