Рассеяние волн в ближней зоне статистически неровной поверхности. I. Флуктуации поля - Брюховецкий, А.С. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2007)
Получено выражение для флуктуационного поля, рассеянного статистически шероховатой плоскостью, в виде главного члена асимптотического разложения по большому параметру, определяющему волновую зону относительно точки источника и точки наблюдения. Асимптотика равномерна по отношению к высотам этих точек над рассеивающей поверхностью и может служить отправным пунктом при определении энергетических характеристик флуктуационного поля в ближней зоне поверхности. Отримано вираз для флуктуаційного поля, розсіяного статистично шорсткою площиною, у вигляді головного члена асимптотичного розкладання за великим параметром, що визначає хвильову зону відносно точки джерела і точки спостереження. Асимптотика є рівномірною відносно висот цих точок над розсіючою поверхнею і може бути відправним пунктом у визначенні енергетичних характеристик флуктуаційного поля у ближній зоні поверхні. The expression for a fluctuating field scattered by a statistically rough surface is obtained as a dominant term of the asymptotic expansion in a large parameter defining the wave zone with respect to the source and observation points. The asimptotic is uniform with respect to the heights of these points over the scattering surface and can be used as a starting point in determination of the energy characteristics of the fluctuating field in the near surface zone.