До моделі фізичної економіки - Алєксєєв, А.А. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2004)
Модель описується системою інтегро-диференціальних рівнянь. Вона спрямована на визначення реального “фізичного” стану економіки на макрорівні з використанням підходів українських економістів-кібернетиків. Розглянуті фактори екології, вичерпання запасів, захисту навколишнього середовища. Суттєві складові моделі – блоки грошового забезпечення економіки та захисту власного виробника. Модель, описываемая системой интегро-дифференциальных уравнений, направлена на исследование реального, физического» состояния экономики на макроуровне. Рассматриваются факторы экологии, исчерпания запасов, защиты окружающей среды. Важные составляющие модели – блоки денежного обеспечения экономики и защиты отечественного производителя. A model that is described by a system of integro-differencial equations is oriented toward the investigation of the actual “physical” state of an economy at the macrolevel. The factors of ecolology, raw material exhaustion, and environment protection are considered. Important component parts of the model are blocks of currency support of the economy and protection of home producer.