Результати палеогеографічних і археологічних досліджень пізньопалеолітичного пам’ятника Плесна - Матвіїшина, Ж.М.; Кармазиненко, С.П.; Степанчук, В.М.; Рижов, С.М. (Археологія і давня історія України, 2011)
Стаття присвячена палеогеографічному і археологічному дослідженню нової верхньопалеолітичної стоянки біля м. Шепетівка Х мельницької області. Показана роль мікроморфологічного методу для відтворення природних обстановок протягом палеогеографічних етапів плейстоцену і реконструкцій умов проживання давньої людини. У місцевому кар’єрі були досліджені залишки культурного шару, що вміщували кістки тварин, кам’яні артефакти, вохру та малакофауну. Статья посвящена палеогеографическому и археологическому исследованию новой верхнепалеолитических стоянки возле г. Шепетовка Хмельницкой области. Показана роль микроморфологичного метода для реконструкции природных обстановок в течение палеогеографических этапов плейстоцена и реконструкций условий проживания древнего человека. В местном карьере были исследованы остатки культурного слоя c костями животных, каменными артефактами, охрой и малакофауной. Paper deals the new Upper Paleolithic site in Khmelnitsky region paleogeographical and archaeological investigation. It is shown the role of the micromorphological methods for the restoring of the nature situation and reconstruction of the ancient men live condition during the Pleistocene paleogeographical stages. In quarries for extraction of loess were found the remains of the cultural layer placed animal bones, stone artifacts, ocher and mollusks.