Прикраси із мушель як елемент символіко-знакової системи оздоблення одежі та тіла (за даними поселень і стоянок пізньої доби верхнього палеоліту України) - Яковлева, Л.А. (Археологія і давня історія України, 2011)
У верхньому палеоліті оригінальність і варіативність форми природньої орнаментації і кольору черепашок була помічена і оцінена та широко використовувалася для прикраси одягу і тіла разнокультурними групами населення.
На території У країні присутність певних видів
черепашок на ряді поселень і стоянок свідчить про
різні джерела їх збору по берегах річок, озер, лиманів, узбережжям Ч ерноморського басейну, із викопних відкладів міоцену Волині, Поділля, Південної У країни.
Жорсткий селективний відбір певних видів черепашок різного походження (з віддалених природних місцезнаходжень), найбільш ймовірно, відбиває своєрідність культурних традицій і розвиток
зв’язків населення суміжних територій.
Нерівномірний і вибірковий розподіл у культурному шарі поселень і стоянок певних видів прикрас з черепашок, підкріплюване таким самим
розподілом інших типів прикрас з бивня, каменю,
бурштину, зубів тварин, — і порівнянне з індивідуальним набором прикрас одягу та тіла людей за
даними європейських поховань, — відображає функціонування символіко знакової системи, несе в собі
інформацію про різних членів групи, склад групи, її
внутрішні і зовнішні зв’язки і контакти з групами
суміжних мисливських територій. В верхнем палеолите оригинальность и вариативность формы, природной орнаментации и цвета
ракушек была замечена оценена и широко использована для украшения одежды и тела разнокультурными группами населения. На территории Украины
присутствие определенных видов ракушек на ряде
поселений и стоянок свидетельствует о различных
источниках их сбора по берегам речек, озер, лиманов, побережьям Черноморського бассейна, доступным ископаемым отложениям миоцена Волыни,
Подолии, Южной Украины. Строгий селективный
отбор определенных видов ракушек различного происхождения (с отдаленных природных местонахождений), наиболее вероятно, отражает своеобразие
культурных традиций и развитие связей населения
сопредельных территорий. Неравномерное и выборочное распределение в культурном слое поселений
и стоянок определенных видов украшений из ракушек, подкрепляемое таким же распределением других типов украшений из бивня, камня, янтаря, зубов
животных, — и сопоставимое с индивидуальным набором украшений одежды и тема людей по данным
европейских погребений, — отражает функционирование символико-знаковой системы, несущей в себе
информацию о разных членах группы, составе группы, ее внутренних и внешних связях и контактах с
группами сопредельных охотничьих территорий. In the Upper Paleolithic, originality and variety of
forms, natural color ornaments and shells was noticed
and appreciated widely used to decorate clothing and
body of difference human groups.
In Ukraine the presence of certain types of shells on
a number of settlements and sites of the various sources
of evidence they gather on the banks of rivers, lakes,
estuaries, Coasts of Black See available fossil deposits
of Miocene Volhynia, Podolia, southern Ukraine.
Strict selective selection of certain mussels of different
origin (from remote locations natural), the most
likely reflects the uniqueness of cultural traditions and
development of the relations of the population of adjacent
territories.
The uneven and selective distribution in the cultural
layer of settlements and sites of certain kinds of
jewelry made of shells, backed by the same distribution
of other types of jewelry made of ivory, stone, amber,
animal teeth — and comparable to the individual
set of clothes and jewelry theme of people according to
the European burials — reflects the functioning of the
symbolic sign system carrying the information about
the different group members as a group, its internal
and external relationships and contacts with groups of
adjacent hunting areas.