Інтелектуалізація інформаційних систем – механізми та інструментарій інтерактивного ситуативного аналізу - В’юн, В.І. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2004)
У статті розглядається питання розширення організаційно-функціональної структури проблемно-орієнтованих інформаційних систем технологічними засобами тріади СхД &Olap& ІАД (Сховища даних & On-line analytical processing & Інтелектуального аналізу даних). Доповнення до традиційного арсеналу засобів інформаційної системи надає їй рис “розумної” системи, яка на основі людино – машинного аналізу (Olap) накопичених фактів своєї діяльності (СхД) здатна передбачати небажаний розвиток подій та пропонувати запобіжні заходи самоорганізації (реінжиніринг). В статье рассматриваются вопросы расширения организационно-функциональной структуры проблемно-ориентированных информационных систем технологическими средствами триады ХрД &Olap& ИАД (Хранилище данных & On-line analytical processing& Интеллектуального анализа данных). Дополнения к традиционному арсеналу средств системы придают ей черты “разумной” системы, которая в процессах интерактивного анализа (Olap) накопленных фактов деятельности (ХрД) способна предвидеть нежелательное развитие событий и предложить упреждающие действия самоорганизации (реинжениринг). In the article there has been considering the problems of expansing the practically-functional structure of the problem-oriented information systems with the technological means of the ternary DW & Olap & IAD (of the Data Warehouse & ON-line analytical processing & the Data Intellectual Analysis). Complecting to the information systems means traditional arsenal adds it the traits of the intelligent system to it thet is capable of foreseeing undesirable development of the events in the activity accumulated facts DW interactive analysis processes and of prohosing the forestalling fctions of self-organizing (reingeneering).