Технологія обробки просторових даних засобами ГІС для використання в розподілених гідрологічних моделях - Бойко, О.В. (Математичні машини і системи, 2012)
У статті запропонована технологія збору та обробки географічних та геоморфологічних просторових даних засобами геоінформаційних систем для подальшого використання у створенні розподілених гідрологічних моделей стоку. Описано основні етапи роботи технології, а саме ідентифікація контуру водозбору, побудова річкової мережі та отримання значень параметрів моделі водозбору з цифрових карт. На прикладі водозборів р. Уж та р. Стир проведено перевірку роботи технології для створення гідрологічної моделі. Отримана модель використана для реконструкції паводкового стоку. В статье предложена технология сбора и обработки географических и геоморфологических пространственных данных с использованием геоинформационных систем для дальнейшего использования в построении распределенных гидрологических моделей стока. Описаны основные этапы работы технологии, такие как идентфикация контура водосбора, построение речной сети и нахождение значений параметров модели из цифровых карт. На примере водосборов р. Уж и р. Стырь была проведена проверка работы технологии для создания гидрологической модели. Полученные модели были использованы для реконструкции паводочного стока. Collecting and processing technology of geographical and geomorphologic extensional data using geoinformation systems for future usage in creation of distributed hydrological reservoir models is suggested in the article. The basic stages of technology such as identification of reservoir contour, building of river network and finding the volumes of model parameters from digital maps are described. On the example of reservoirs of Uzh river and Styr river an inspection of technology for creation of hydraulic system was carried out. Received model is used for the reconstruction of the flood sink.