Організація даних та функціональна структура лексикографічної системи «Український національний лінгвістичний корпус» - Сидорчук, Н.М. (Математичні машини і системи, 2006)
У роботі окреслено коло проблемних задач, які постали під час розробки лексико¬графічної системи «Український національний лінгвістичний корпус» (УНЛК) та розглянуто методи їх вирішення. Звернено увагу на особливості організації збереження метаданих підсистеми «Електронна бібліотека» та представлено огляд конкретних структур даних, визначених для побудови модуля доступу до об'єктів збереження УНЛК. Обґрунто¬вано вибір багаторівневої архітектури програмної системи. Представлено функціональну декомпозицію рівня логіки засто¬су¬вань та особливості організації рівня представлення даних. В работе очерчен круг проблемных задач, возникших во время разработки лексикографической системы «Украинский национальный лингвистический корпус» (УНЛК) и рассмотрено методы их решения. Рассмотрены особенности организации сохранения метаданных подсистемы «Электронная библиотека» и представлен обзор конкретных структур данных, определённых для построения модуля доступа к объектам хранения УНЛК. Обоснован выбор многоуровневой архитектуры программной системы. Представлены функциональная декомпо¬зиция уровня логики приложения и особенности организации уровня представления данных. The paper deals with the problems which have emerged in the course of development of the lexicographical system "Ukrainian National Linguistic Corpus" (UNLC). Peculiarities of the metadata storage organization in the subsystem "Digital library" are discussed. An overview of concrete data structures defined for building an access unit to storage objects is presented. The choice of multilevel architecture of the software is substantiated. Functional decomposition of the application level and distinctive features of the data presentation level organization are described.