Інтервальне представлення динаміки анаеробного мікробіологічного бродіння в біогазових установках - Дивак, М.П.; Гураль, І.В. (Індуктивне моделювання складних систем, 2014)
У статті розглянута задача інтервального представлення динаміки анаеробного мікробіологічного бродіння в біогазових установках. Для моделювання процесів запропоновано використати модифіковане різницеве нелінійне рівняння Моно, яке забезпечує побудову неавтономної моделі процесів, а для його ідентифікації використати дані, отримані з більш простіших рівнянь Чена-Хашімото для різних наборів факторів впливу на процеси в біогазових установках та методи аналізу інтервальних даних. The article examines interval representation problem of anaerobic microbiological fermentation dynamics at biogas plants. For the processes modeling it is proposed to use a modified finite-difference nonlinear Mono’s equation. The equation provides non-autonomous processes model construction, and for its identification using data from a Chen-Hashimoto’s simple equation for different factor sets which influence the processes at biogas plants and interval data analysis methods. Статья рассматривает задачу интервального представления динамики анаэробного микробиологического брожения в биогазовых установках. Для моделирования процессов предложено использовать модифицированное разностное нелинейное уравнение Моно, которое обеспечивает построение неавтономной модели процессов, а для его идентификации использовать данные, полученные из более простых уравнений Чена-Хашимото для разных наборов факторов влияния на процессы в биогазовых установках и методы анализа интервальных данных.