Монетарное регулирование равновесия экономики - Дунаев, Б.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Показано, що причиною світової економічної кризи 2008–2012 років стало порушення у високорозвинених країнах банківської рівноваги, спричиненої видачею комерційними банками кредитів, що значно перевищили наявні в них депозити. Вихід із кризи можливий при державному регулюванні розширеного відтворення капіталу і відновлення банківської рівноваги через збільшення готівки в річному кругообігу в необхідній для повернення кредитів кількості, через знецінювання грошей і ріст інфляції It is shown that the 2008–2012 global economic crisis was caused by the distorted equilibrium in developed countries because the loans issued by commercial banks greatly exceeded deposits therein. A come out of the crisis is possible in case of the state regulation of the expanded reproduction of capital and recovery of the equilibrium by increasing annual cash turnover in the amount necessary for loan repayment through monetary depreciation and inflation.